06-29-417-409 biztositas@vkalkusz.hu

Nagyságrendileg 1 milliárd forintos vagyont tesz ki és 1000 ügyfélhez kapcsolódik az a biztosítási szerződésállomány, amelyet 2021. október 1-jével a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. vesz át a Dimenzió Kölcsönös Biztosító és Önsegélyező Egyesülettől – árulta el közleményében a CIG.

A legnagyobb részben nyugdíjbiztosítási szerződések tulajdonosai az átruházással automatikusan a CIG Pannónia Életbiztosító ügyfeleivé válnak. A Dimenziónál kötött szerződések továbbra is hatályosak, az érintett ügyfeleknek a biztosítási szerződések fenntartásával kapcsolatban nincs teendőjük.

„A CIG Pannónia idén megalkotott új üzleti stratégájának szerves része a megtakarítási, öngondoskodási biztosítási szolgáltatások nyújtása. A most átvett szerződésállomány szerkezete jól illeszkedik ebbe a stratégiába, és úgy vélem, hogy szakértő csapatunkkal és folyamatosan fejlődő termékpalettánkkal tudunk annak a közel 1000, egykori Dimenzió ügyfélnek olyan szolgáltatásokat nyújtani, amelyek számukra hasznosak, támogatóak lesznek” – mondta el Polányi Zoltán, a CIG Pannónia Életbiztosító vezérigazgatója.

A Dimenzió volt ügyfeleinek a szerződésállomány átruházása kapcsán semmilyen teendőjük nincs, a korábban a Dimenziónál megkötött szerződések továbbra is hatályosak. A CIG Pannónia Életbiztosító levélben nyújt részletes tájékoztatást az érintett ügyfelek számára a közeljövőben a változásról, praktikus tudnivalókról, a vállalat honlapján vagy akár ügyfélszolgálatán (1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 11. B épület, telefon: +36 1 5 100 200, fax szám: +36 1 247 2021, e-mail cím: ugyfelszolgalat@cig.eu) is tájékozódhatnak a részletekről.

Reagált a Dimenzió igazgatósága

Az egyesület igazgatósága a következő kiegészítő információ közreadását tartotta szükségesnek cikkünk első változatához képest:

a Dimenzió Egyesület mintegy 1 milliárdos nagyságrendű biztosítási állománya – az ún. kockázati biztosítások rész – kerül a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt-hez. Ez azonban csak egy kis része a biztosítási állománynak, mivel a 29 milliárd nagyságrendű halasztott kezdetű nyugdíjkiegészítő biztosítás 10 000 biztosítottal a Pannónia Nyugdíjpénztárhoz kerül át. Így tehát érdemi nagyságrendű biztosítási állományról, nyugdíjmegtakarításokról van szó.

A biztosítási állományok átadása, „kényszerátadás”. 2016-tól 2021-ig, jelen ideig jogérvényesítési vita folyik az MNB, az általa kirendelt PSFN és a felügyeleti biztos, valamint az egyesület között. Ez a biztosításokra vonatkozó mostani MNB-engedély csak annyiban alapul az egyesület által benyújtott kérelmen, hogy a kirendelt felügyeleti biztos adta be azt. (Nem az egyesület testületeinek szándéka miatt.)

Ahogy arról korábban a Portfolio is írt, a 2016/2017 évben bevezetett Solvencia II. szavatolótőke-szükséglet számítási módszer valós gondot okozott az egyesületnek a szükséges fedezet nagyságrendje miatt. Sajnálatosnak tartják az egyesületnél, hogy az MNB mindvégig nem fogadta el az egyesület által tervezett és benyújtott orvosló lépéseket.

A kirendelt felügyeleti biztos által történt állományátruházási eljárás 2016-ban már megkezdődött a pályázat kiírásával, és 2017-ben már döntés történt a most publikált átvevőknek történő kényszerátruházásról.

Forrás