06-29-417-409 biztositas@vkalkusz.hu

Nyilván nemcsak egyéni megérzés, de egyre veszélyesebb és hevesebb viharokat élhetünk át, immár Magyarország területén is. A nyár kezdetével az idei évben is jelen vannak a súlyosabb viharok, melyek nemcsak a terményben, hanem ingatlanokban és bizonyos elektronikus eszközökben, háztartási gépekben is kárt okoz. Logikusan merül fel a kérdés, hogy egy sima ingatlanra, például egy családi házra vonatkozó biztosítás vajon milyen károkra és jellemzően milyen feltételek szerint térít?

Bár általánosságban ebbe senki nem gondol bele, de a biztosítók és szakembereik nagyban foglalkoznak a klímaváltozás kérdésével, mivel elkerülhetetlen kockázatokat jelent, akár egy átlagember, akár egy mezőgazdasági szakember számára. A klímaváltozás tehát nagyon is aktuális kérdés a biztosítási piacon, mivel sajnos véglegesen alkalmazkodni kell ehhez a helyzethez a biztosítási piacon, azaz a biztosítóknak is meg kell találniuk a megfelelő válaszokat a klímaváltozás által okozott károkra. Ilyen a viharkár is, mely egyre jellemzőbb és ez alól egyetlen földrész vagy kontinens sem kivétel. Maradjunk azonban Európán, azon belül is Magyarország területén.

Mire figyeljünk a biztosítási szerződéskor?

A kiindulás az, hogy igenis szánjunk arra időt, hogy átgondoljuk, hogy nekünk milyen kockázatok biztosítására van szükségünk. Arra is venni kell a fáradságot, hogy a biztosítási terméket az igényeink alapján tekintsük át és válasszuk ki a számunka legmegfelelőbb szolgáltatást. Aranyszabály, hogy ahány biztosító, annyi termék és szerződési feltétel van. Sok ügyfél jelez vissza azzal a felvetéssel, hogy Ő teljes-körű, tehát minden elemi kockázatra kiterjedő szerződést kötött. Az igazság azonban az, hogy a biztosító csak azokra a biztosítási eseményekre térít és csak olyan mértékben, melyekre a szerződésben a szolgáltatását is kikötötte. Itt pedig jelentősége van annak, hogy az egyes biztosítási események meghatározásánál milyen részletfeltételek fennálltát követeli meg a biztosító a teljesítéséhez, illetve, hogy milyen eseteket zár ki a szolgáltatásából.

Vajon minden esetre jó lesz a régen megkötött biztosítási szerződés?

Mint minden, hosszútávú szerződésnél, így a lakásbiztosítások esetében is fontos, hogy célszerű néhanapján felülvizsgálni azt, hogy az adott szerződés megfelelően passzol-e a jelenlegi életkörülményeinkhez. Tehát a szerződések megújítása szintén elengedhetetlenül fontos.

A viharkárok, villámcsapásból eredő károk

Szinte minden biztosító szolgáltatást nyújt az elemi károk vonatkozásában a viharokra, valamint a villámcsapás által okozott elsődleges és másodlagos károkra is. Hogy milyen feltétel alapján történik a teljesítés, a szerződési feltételekben található.

A biztosítók általában akkor tekintenek viharkárnak valamely kárt, ha a szélsebesség a biztosító által meghatározott mértéket meghaladja. Ezt általában minimum 50-55 km/h erősségben határozzák meg.

Villámkár vonatkozásában is hasonló szabályozásra számíthatunk a legtöbb biztosítási termék vonatkozásában. Ugyanis a biztosítók tipikusan meghatározzák azt, hogy a biztosított ingatlantól számított, hány kilométeren belüli villámcsapást minősítik biztosítási eseménynek. Ami ezen a távolságon túl esik, általában már nem számít biztosítási eseménynek sem.

A viharkár és villámkár esetén is beszélhetünk elsődleges, valamint másodlagos károkról. Elsődleges kár az, amely a biztosítási eseménnyel konkrétan és közvetlenül például az épületben okoz kárt. Másodlagos kár ugyanakkor az, melyet vagy a viharkár, illetve tipikusan a villámkár a biztosított ingóságokban okoz. Ilyen az, amikor a villámcsapás miatt kialakuló túlfeszültség az ingatlanban lévő híradástechnikai eszközökben okoz kárt.

Forrás