06-29-417-409 biztositas@vkalkusz.hu

Egy második személygépkocsi A00-ás kategóriában indul az új üzembentartónál, hiába van neki jobb besorolása a bonus-malus rendszerben. Ezt a szabályt nagyon sokan nem tudják! Figyelnie kell mindemellett a gépjármű tulajdonosának a „2 éves szabályra” is, mivel a besorolás csak ezen időtartam alatt érvényesíthető egy másik személygépkocsira. Ha ez így nem teljesen érthető, ne aggódj, elmagyarázzuk cikkünkben, hogy mire kell figyelni.

Rendkívüli helyzet a hazai autópiacon

A hazai autópiacon rendkívüli helyzet alakult ki az utóbbi időszakban. A globális ellátási láncoknál kialakult problémák, köztük az alkatrészhiány miatt az új autókból nincs elég, ezért sokan a használt autók felé fordultak.

Magyarországon például az év első felében – a Jóautók.hu és a Datahouse statisztikái szerint – 432 ezer használt autó talált gazdára, ami 7,4 százalékos éves növekedést, egyben rekordot jelent.

A piac tehát pörög, ezért kiemelten fontos, hogy az autócseréknél, vagy második autó vásárlásánál minden érintett tisztában legyen a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításokra (kgfb) vonatkozó szabályokkal – hívja fel a figyelmet a több mint 1 millió kgfb-szerződéssel rendelkező K&H.

Jelentős kedvezménnyel köthetik meg ugyanis az autósok a soron következő kötelező gépjármű-felelősségbiztosításukat autócsere esetén, amennyiben balesetmentesen közlekednek. Épp ezért érdemes vigyázni a már megszerzett besorolásra a gépkocsi adás-vétel során.

Két autó, két osztályzat

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szabályok szerint például egy második autó megvásárlásánál a kezdő pozícióban, vagyis az A00-ás kategóriában történhet a díjszámítás.

Még akkor is, ha az autó üzembentartójának egy másik autójára B10-es besorolás van érvényben. Így a második autó esetében csak a balesetmentes évek elteltével lehet újabb szinteket lépni.

Mit jelent az un. „2 éves szabály”?

Ha valaki eladja a meglévő autóját és másikat vásárol, akkor átviheti a bonus besorolását az újabb autóra kötött szerződésre.

Az autósnak bejelentési kötelezettsége van az eladásról, üzembentartó változásról a biztosító és a hatóság felé is (ez utóbbi alatt a fővárosi és megyei kormányhivatal járási (fővárosban kerületi) hivatalát, kormányablakot kell érteni).

A hivatal elektronikus úton értesíti a biztosítót a tulajdonos, vagy az üzembentartó személyében bekövetkezett változásról és a biztosító törli a korábbi autóra vonatkozó kötelezős – tartozás nélküli – szerződést. Ha a szerződés díjjal rendezett, akkor csak annyi a dolgunk, hogy az új szerződés megkötésekor kérjük a korábbi besorolás átvitelét, érvényesítését.

Fontos, hogy a biztosítási díj a változás időpontjáig rendezve legyen, különben fennáll annak az esélye, hogy a szerződés díjnemfizetéssel szűnik meg, ami egyben azt is jelenti, hogy a már megszerzett bonus osztályba sorolás másik autóra nem lesz tovább vihető. 

Szintén fontos a K&H szakértői szerint, hogy az előző kgfb-szerződés megszűnése után 2 évig marad érvényben az aktuális osztályzat, vagyis az ennyi időn belül megvásárolt másik autóra lehet kötni az új biztosítást a már meglévő kategóriában, 2 év után a besorolás visszakerül az A00 kategóriába.

Forrás